Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά την επιτυχία του 1ου Μαραθώνιου ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2015 στα Ιωάννινα, σας καλώ να διοργανώσουμε Μαραθώνιο ανάγνωσης, τον οποίο θα εντάξουμε στην εκδήλωση “Μαραθώνιοι ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία – Marathons de lecture pour la  Francophonie” (περισσότερες πληροφορίες στο http://marathons2016.blogspot.gr/).

Ο Μαραθώνιος ανάγνωσης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2016 συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας.

  • Τι είναι ένας “μαραθώνιος ανάγνωσης”

Είναι μια εκδήλωση κατά την οποία εθελοντές αναγνώστες διαβάζουν διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλο, αποσπάσματα από ένα βιβλίο. Στην εκδήλωση αυτή οι συμμετέχοντες είναι ταυτόχρονα πρωταγωνιστές (διαβάζουν), αλλά και θεατές (παρακολουθούν τους άλλους αναγνώστες). Στους εθελοντές αναγνώστες μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τους μαθητές μας.

  • Σκοπός της εκδήλωσης

Οι «μαραθώνιοι ανάγνωσης» αποσκοπούν κυρίως στην προώθηση μιας ιδέας ή του έργου ενός συγγραφέα. Σκοπός της δικής μας εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας ως διαχρονικού φορέα πολιτισμών και αξιών και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας .

  • Ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος;

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους. Θεωρώ όμως ότι ως εκπαιδευτικοί γαλλικής θα πρέπει να έχουμε ενεργό ρόλο. Θα ήταν καλό να εμπλέξουμε και μαθητές μας, καθώς και συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων που αγαπούν τη λογοτεχνία και γενικότερα όλους τους φίλους των Γαλλικών Γραμμάτων.

  • Ποια είναι η διαδικασία;

Αρχικά, δημιουργούμε μία επιτροπή συντονισμού (έχω ήδη προτάσεις, αλλά περιμένω και άλλους εθελοντές). Επιλέγουμε το λογοτεχνικό κείμενο (ή τα λογοτεχνικά κείμενα, αν δώσουμε έμφαση σε ένα συγκεκριμένο θέμα π.χ. «ξενοφοβία», «αλληλεγγύη», κ.ά).

Η εκδήλωση θα πρέπει να ξεκινήσει την ίδια ημέρα και ώρα για όλες τις πόλεις της Ελλάδας που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο, δηλαδή το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 στις 11:00.

Ο κάθε αναγνώστης θα διαβάσει ένα απόσπασμα δύο σελίδων περίπου στη γαλλική ή την ελληνική γλώσσα.

Σχετικά με την επιλογή του έργου ή του συγγραφέα που θα αναγνωστεί μία πρώτη σκέψη που συζητήθηκε στην τελευταία μας συνάντηση ήταν να αναγνωστεί το έργο του Jacques Pr?vert χωρίς όμως να ληφθεί οριστική απόφαση. Περιμένω τις δικές σας προτάσεις μέχρι 8/02/2016.

Meilleures salutations

Νάτση Χάιδω

Print Friendly, PDF & Email