Αγαπητές/οί συναδέλφισσες/οι,
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης το 2017 των 100 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου διεθνώς καταξιωμένου Κερκυραίου μουσουργού Σπύρου Σαμάρα, το νέο έτος έχει ανακηρυχτεί ως «Έτος Σαμάρα».
Σας προτείνω λοιπόν προαιρετικά τη συμμετοχή σας και τη συνεργασία μας στις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου ? ημερίδας μουσικολογικού χαρακτήρα για εκπ/κούς Μουσικής με εισηγητές ειδικευμένους καθηγητές και μουσικολόγους. Ήδη αρκετά μουσικά σωματεία και οργανισμοί προγραμματίζουν σχετικές εκδηλώσεις και αφιερώματα, συναυλίες θεματικού χαρακτήρα, ειδικές εκδόσεις κλπ.
Επισυνάπτεται πρόσκληση της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» για σχετική με το θέμα ημερίδα στην Κέρκυρα.
Επίσης από προηγούμενο συναφές με το θέμα σεμινάριο, σας επισυνάπτω την παρουσίαση του εκλεκτού επίκουρου καθηγητή της Ιστορίας της Νεοελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Καρδάμη Κώστα. Περιλαμβάνεται πολύτιμο υλικό και για τη ζωή και το έργο του Σπύρου Σαμάρα αλλά και του Νικολάου Μάντζαρου. Για πρακτικούς λόγους, το συνοδευτικό ηχητικό υλικό των παραδειγμάτων μπορείτε να το λάβετε στην ηλεκτρονική σας ταχυδρομική διεύθυνση μετά από αίτημά σας στο email μου.

2. Επιλέγουμε και διδάσκουμε τον Ολυμπιακό ύμνο και άλλα κατάλληλα έργα του συνθέτη (ή κάποια ενδεικτικά μέρη τους), σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
Διαβάζουμε μελοποιημένη ποίηση από το συνθέτη και μελοποιούμε στο ύφος εποχής του συνθέτη, δράση που μπορεί να αναπτυχθεί κυρίως στα Γυμνάσια και τα Λύκεια όπου έχει επιλεγεί το μάθημά μας και βεβαίως στα Μουσικά Σχολεία.
Διερευνούμε παράλληλα το λογοτεχνικό μέρος και ύφος των έργων του: λιμπρέτα όπερων, στίχους από οπερέτες, ποίηση, κλπ και γενικότερα το ευρύτερο αισθητικό ρεύμα της εποχής του, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

3. Επιλέγουμε τον συνθέτη ως θέμα ετήσιων μικρών μαθητικών ερευνητικών εργασιών και διαθεματικών και διεπιστημονικών πολιτιστικών προγραμμάτων.

Διανέμουμε υποστηρικτικό φύλλο προτεινόμενων εργασιών και δημιουργούμε εύχρηστο ψηφιακό τόπο εργασίας με διαδραστικές λειτουργίες (οπτικοακουστικά παιχνίδια ? συνθετικές δραστηριότητες) για τη ζωή και το έργο του συνθέτη.
Προτείνουμε σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα κάθε μήνα με ποικίλες δραστηριότητες και εκπαιδευτικές τεχνικές: διανομή ρόλων, λειτουργία ομάδων και
υποομάδων εργασίας, ανατροφοδότηση των ομάδων και αξιοποίηση ερευνητικών εργαλείων: συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις, επισκέψεις χώρων δράσης μνημείων συνθέτη και μουσικών συνόλων με το όνομά του, παραγωγή άρθρων, ψηφιακών δημοσιεύσεων, παραπομπές σε έγκυρες σελίδες μουσικής πληροφόρησης, άντληση και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, απλή ανάλυση χαρακτηριστικών στοιχείων έργων του με τη συνδρομή εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών.
Δημοσιοποιούμε ? αναρτάμε το τελικό παραδοτέο τέχνημα (πολυμεσική παρουσίαση, δρώμενο, ποικίλο υλικό).

Teachers 4 Europe

Το 2011 η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης ?Teachers 4 Europe? είναι διττός. Πρώτον, να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων. Επιπρόσθετα, να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας με αξιοποίηση και των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας.
Σε αυτή την προσπάθεια η πύλη http://www.teachers4europe.gr καλείται να συνεισφέρει ενεργά καθώς στόχος της είναι να καλύψει το κενό διάχυσης των γνώσεων και των εμπειριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης ?Teachers 4 Europe?. Έτσι θα αποτελέσει μια σημαντική πύλη ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών τόσο μεταξύ των εκπαιδευτικών που ήδη συμμετείχαν ή θα συμμετάσχουν στο μέλλον στη δράση αυτή όσο και μεταξύ ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία που θα χρειαστείτε και για συνεργασία.

3η Μουσικολογική Ημερίδα Με θέμα: «Σπυρίδων Φιλίσκος Σαμάρας: Η ζωή και το έργο του»

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι δύο προηγούμενες αντίστοιχες εκδηλώσεις, η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» συνεχίζει τον θεσμό των Μουσικολογικών Ημερίδων, για τρίτη συνεχή χρονιά. Με αφορμή και την ανακήρυξη του 2017 ως «έτος Σαμάρα» (καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατό του), αντικείμενο της 3ης Μουσικολογικής Ημερίδας θα είναι η ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Κερκυραίου μουσουργού. Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει τη λαμπρή διεθνή συνθετική καριέρα του Σαμάρα, να φωτίσει λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του, αλλά και να διερευνήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον στο έζησε και δημιούργησε.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 (σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συμμετοχών οι εργασίες της θα συνεχιστούν και την Κυριακή 28 Μαΐου 2017). Στις ανακοινώσεις τους, οι αξιότιμοι ομιλητές θα κληθούν εντός 20 λεπτών να αναπτύξουν το σχετικό θέμα που θα έχουν προτείνει και στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα ανοιχτής συζήτησης με το κοινό. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο μουσικολόγος Γεράσιμος Μαρτίνης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου teragram88@yahoo.gr .

Οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί το αργότερο έως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, ώστε να καταρτισθεί εγκαίρως το ακριβές πρόγραμμα της ημερίδας. Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Ιδιότητα
  • Τίτλο προτεινόμενης ανακοίνωσης
  • Περίληψη προτεινόμενης ανακοίνωσης (έως 300 λέξεις)
  • Τηλέφωνο ή/και e-mail επικοινωνίας

*Εκπρόθεσμες αιτήσεις ή προτάσεις για ανακοινώσεις που θα πραγματεύονται αντικείμενα εκτός του θεματικού πεδίου που καθορίζεται από τον τίτλο της ημερίδας, δεν θα γίνουν αποδεκτές. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα απόρριψης προτάσεων για ανακοινώσεις που από την περίληψή τους θα προκύπτει ότι στερούνται εγκυρότητας ή/και επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Δείτε επίσης την παρουσίαση: Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος (1795-1872) – Σπυρίδων Φιλίσκος Σαμάρας (1861-1917)

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 16 Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων

Περικλής Παπαδόπουλος

Print Friendly, PDF & Email
Διαβάστε ακόμη...
12/9/2018 – Οδηγίες διδασκαλίας για τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκουν οι Κοινωνιολόγοι από το Σχολικό Σύμβουλο (ΠΕ78)... Συνάδελφοι/σες,  σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά , προσωπική και οικογενειακή υγεία. Σας υπενθυμίζω ότι η άριστη κατανόηση της Φιλοσοφίας των Π....
12/9/2018 – Ενημέρωση από τη Σχολική Σύμβουλο Αγγλικής για τα επίπεδα στο Γυμνάσιο και τα βιβλία του Λυκείου... Συνάδελφοι καλησπέρα και καλή σχολική χρονιά, Ύστερα από πολλά ερωτήματα στην υπηρεσία μας σας ενημερώνω ότι για το θέμα των επιπέδων στο Γυμνάσιο ισ...
24/5/2018 – Οδηγίες για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις από το Σχολικό Σύμβουλο Κοινωνιολόγων... Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι με αφορμή τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του σχ. Έτους 2017-2018, σας εύχομαι καλή Δύναμη στ...
22/5/2018 – Ανακοινοποίηση πρόσκλησης εκπ/κών Γερμανικής περιφέρειας Ηπείρου, Κέρκυρας & Λευκάδας... Δείτε το πρόγραμμα επιμόρφωσης, ανακοινοποιημένο ως προς τις ημερομηνίες διεξαγωγής: Για τις λεπτομέρειες της επιμόρφωσης δείτε το προηγούμενο άρθρ...