Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (με αριθμ πρωτ.  7816 /Δ2 /17-01-2017) με θέμα: «Ανανέωση λειτουργίας του Δικτύου και ανασυγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι»», η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας συντονίζει το εγκεκριμένο από το ΥΠΠΕΘ  Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι», το οποίο ιδρύθηκε το 1994.

Στο Διεθνές Δίκτυο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από τη φετινή σχολική χρονιά έχει γίνει προέκταση και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου. Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι η FEE (Foundation For Environmental Education/ Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και στην Ελλάδα χειριστής του Δικτύου είναι η Ελληνική Εταιρεία της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η ανανέωση λειτουργίας εγκρίθηκε  για τρία έτη, (δηλαδή για τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 και 2018-19).

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν μία δημοσιογραφική έρευνα σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μέσω φωτογραφίας, βίντεο ή άρθρου τους που δημοσιεύουν στον Τύπο. Οι μαθητές εργάζονται ως δημοσιογράφοι σε ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα (θεματικές ενότητες: ενέργεια, νερό, απορρίμματα, πόλεις, ακτές, γεωργία). Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.eepf.gr/el/young-reporters

Για να συμμετάσχετε στο Δίκτυο, θα πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του δικτύου. Για καλύτερο συντονισμό και διευκόλυνση της συνεργασίας, παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την/τις αίτηση/σεις σας στον/στην Υπεύθυνο/η Π.Ε. ή Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης σας.

Στη συνέχεια τα μέλη πλέον του δικτύου θα υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας και θα τους αποσταλεί το εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου (βιβλίο καθηγητή, βιβλίο μαθητή και αφίσα).

Το Δίκτυο Π.Ε. «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον (YRE)»  διεξάγει κάθε χρόνο Διεθνή Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου: άρθρου, φωτογραφίας ή βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Τα περιβαλλοντικά θέματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν οι μαθητές μπορούν να αφορούν σε διάφορες θεματικές ενότητες όπως κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα, νερό, απορρίμματα κ.α.

Προτρέπουμε όλα τα σχολεία που είναι  «παθιασμένα» με το περιβάλλον και θέλουν να έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη φωτογραφία, το βίντεο ή το άρθρο τους στο ευρύ κοινό να συμμετάσχουν στο Διεθνή Διαγωνισμό των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον.  Οι νικητές θα δημοσιευθούν διεθνώς  στην έγκριτη Εφημερίδα Huffington Post Kids και στη διεθνή ιστοσελίδα των Νέων Δημοσιογράφων! Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη διεθνή πλατφόρμα της δράσης, http://www.yre.global/participation-requirements

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο Διαγωνισμό του Δικτύου, θα πρέπει να:

  • Συμμετέχετε στο δίκτυο και να έχετε δηλώσει τη συμμετοχή σας σε αυτό
  • Υποβάλετε τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, στέλνοντας άρθρο, φωτογραφία ή βίντεο στα γραφεία της ΕΕΠΦ ταχυδρομικά (Νίκης 20, 105 57 Αθήνα τηλέφωνο 210 3224944 (εσωτ.113) 8.00πμ- 15.00μμ) ή/και ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας απλό mail, (education@eepf.gr) ή μέσω wetransfer, dropbox, googledrive, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
  • Τα κριτήρια υποβολής  στο διαγωνισμό μπορείτε να δείτε στον υπερσύνδεσμο https://drive.google.com/open?id=0Bw_j9T_iaqdAQ3VCT0kzTkZZamc

Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας θα είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Ο Δ/ΝΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Δ.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

Γιώργος Αφράτης

Print Friendly, PDF & Email