Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,

Η καινούρια σχολική χρονιά ξεκινάει και σύνολη η τοπική μας Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό σας με την αγάπη και την προσευχή της. Ευχόμαστε να ακολουθήσετε και φέτος μία πορεία ευλογημένη, στο δρόμο που οδηγεί στη Μόρφωση.

Η Μόρφωση η αληθινή δεν είναι γνώση στεγνή. Διαποτίζεται από την Αλήθεια και συμβαδίζει με την Αρετή. Διαπλάθει χαρακτήρες σε όλα ωραίους, χωρίς να στέκεται στο εξωτερικό στο φαίνεσθαι και στο έχειν του ανθρώπου. Καλλιεργεί γι? αυτό πρώτα ? πρώτα τον «έσω άνθρωπο».

Γνωρίζετε, υποθέτω, τη διδακτική ιστορία του Μικρού Πρίγκηπα. Αφού ταξίδεψε σε πλανήτες μακρινούς, συνάντησε στη μέση της ερήμου ένα πηγάδι, όμοιο με πηγάδι χωριάτικο -κι ας μην υπήρχε χωριό τριγύρω εκεί.

Ο Μικρός Πρίγκηπας έπιασε το σκοινί και γύρισε το μαγκάνι. Εκείνο στέναξε, σαν σκουριασμένος ανεμοδείχτης που τον φυσάει ύστερα από πολύ καιρό πάλι ο αέρας.

-Ακούς; -είπε ο μικρός πρίγκιπας. Ξυπνάμε το πηγάδι κι αυτό τραγουδάει?

?Σήκωσα τον κουβά μέχρι τα χείλια του -αφηγείται ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί. Ήπιε με τα μάτια κλειστά. Ήταν πραγματική απόλαυση. Αυτό το νερό ήταν κάτι περισσότερο κι από τροφή. Είχε γεννηθεί απ? την πορεία κάτω απ? τα αστέρια, απ? το τραγού­δι του μαγκανοπήγαδου, από τον κόπο των χεριών μου. Έδινε χαρά στην καρδιά, σαν ένα δώρο.

Όταν ήμουν μικρός, το φως του χριστουγεννιάτικου δέντρου, η μου­σική της λειτουργίας τα μεσάνυχτα, τα γλυκά χαμόγελα, αντανακλούσαν όλα τη λάμψη του χριστουγεννιάτικου δώρου που έπαιρνα.

-Οι άνθρωποι του τόπου σου, είπε ο μικρός πρίγκιπας, καλλιεργούν πέντε χιλιάδες τριαντάφυλλα μέσα στον ίδιο κήπο? και δε βρίσκουν αυτό που ψάχνουν? Κι όμως, αυτό που ζητούν θα μπορούσε να βρεθεί μέσα σ? ένα μονάχα τριαντάφυλλο ή σε λίγο νεράκι? Και πρόσθεσε: «Όμως τα μάτια είναι τυφλά. Πρέπει να ψάχνεις με την καρδιά».

Αγαπητά μου παιδιά,

Θα ήθελα πατρικά να σας ευχηθώ και αυτή τη χρονιά και πάντοτε στη ζωή σας, με τη βοήθεια των δασκάλων και τη στήριξη των γονιών σας, να αναζητάτε και να ανακαλύπτετε την ουσία των πραγμάτων. Να μη στέκεστε στην επιφάνεια. Αναζητήστε την Αλήθεια, που δεν βρίσκεται στα προφανή. Καλλιεργήστε τον δικό σας «έσω άνθρωπο» με τις κατάλληλες πνευματικές ευκαιρίες.

Θα χρειαστεί να ξοδέψετε. Όχι τόσο χρήματα, όσο κόπο, σεβασμό και αγάπη. Θα απαιτηθούν υπομονή, διάκριση και φρόνημα ταπεινό. Θα χρειαστεί να επενδύσετε «λογισμό και όνειρο», όπως θέλει ο ποιητής. Να ζεστάνετε την καρδιά σας με ευαισθησία και συναίσθημα, για να σταθεί παιδική, άκακη και άδολη δηλαδή? για να αντισταθεί σε ό,τι καραδοκεί να την ψυχράνει και να της στερήσει τη ζεστασιά, το χαμόγελο του Θεού.

Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλή σχολική χρονιά! Και βέβαια, σας περιμένουμε από την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου μαζί με τους φίλους σας στις «Νεανικές Συντροφιές» των Ενοριών μας, που συνιστούν μια τέτοια πολύτιμη πνευματική ευκαιρία για σας!

Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θεόφιλος

Print Friendly, PDF & Email
Διαβάστε ακόμη...
22/10/2019 – Πτήσεις μαθητών/τριών της Γ΄ Λυκείου 2019-2020 με Ελικοφόρα Πτητικά Μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας... Στο πλαίσιο του Εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, θα προγραμματιστούν στην Αεροπορ...
21/10/2019 – Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2020... Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.better...
21/10/2019 – Ενδεικτικές Λύσεις των ασκήσεων για το συμπληρωματικό υλικό στο μάθημα Πληροφορική Γ΄ Λυκείου Ο.Π.... Οι Ενδεικτικές Λύσεις των ασκήσεων του συμπληρωματικού υλικού για το μάθημα Πληροφορική της Γ' Λυκείου, από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. ...
20/10/2019 – Πρόσκληση Λέσχης Ανάγνωσης Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας σε αφιέρωμα για την Εθνική Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου... Την Κυριακή 27 Οκτώβρη 2019, ώρα 8 μ.μ.,  σας προσκαλούμε στο ξενοδοχείο Νήρικος, όπου θα παρουσιάσουμε, σε ειδικό αφιέρωμα για την Εθνική Γιορτή...