Πληροφορίες και υλικό από την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες».

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής, πραγματοποιήσαμε μια μικρή ενημερωτική εκδήλωση στο Σχολείο μας για να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας, να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας στην καθημερινότητά τους λόγω αναπηρίας. Η διευθύντρια του Σχολείου μας, μας μίλησε για τα άτομα με αναπηρίες, το νομικό πλαίσιο και τις εκπαιδευτικές δομές που τα υποστηρίζουν, ενώ σημαντική αναφορά έγινε και σε άτομα που ενώ είχαν κάποια μορφή αναπηρίας διέπρεψαν σε επιστήμες και τέχνες!

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολύ πλούσιο υλικό για το θέμα. Αξίζει όμως να ρίξετε μια ματιά και στα παρακάτω βιντεάκια.

Το πρώτο… μια ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός σχολικού προγράμματος ευαισθητοποίησης παιδιών και δασκάλων για τη διαφορετικότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής:

…και το δεύτερο… ένα βίντεο που με ένα χιουμοριστικό τρόπο μας υποδεικνύει τους “σωστούς” τρόπους συμπεριφοράς  στα άτομα με αναπηρία:

Τέλος δείτε τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες

Print Friendly, PDF & Email