Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2015 καθιερώθηκε οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υλοποιούν εκδηλώσεις και δράσεις εντός του διδακτικού ωραρίου, με το σκεπτικό ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου δεν είναι μόνο πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2 του Συντάγματος) και δέσμευση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως πρωταρχική υποχρέωση της εκπαίδευσης που παρέχει μια δημοκρατική κοινωνία, μιας εκπαίδευσης που οφείλει να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να καταπολεμά τις προκαταλήψεις, τις ρατσιστικές τάσεις και τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και να προωθεί το σεβασμό, τον αυτοσεβασμό, την αποδοχή κάθε μορφής ετερότητας, την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευαισθησία.

Κατά σύμπτωση η ίδια μέρα έχει ορισθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αυτός ο δεύτερος συμβολισμός μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε οι εκδηλώσεις ή/και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν να συνομιλούν και με τις δυο συμβολικές πλευρές.

Με αφορμή τα παραπάνω πραγματοποιήσαμε μια όμορφη εκδήλωση στο Σχολείο μας, για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα κατά του ρατσισμού και κάθε μορφής διάκριση, με κύριο όπλο μας, την ποίηση. Την εκδήλωση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί, κ. Τσιλεμάνη Μαρία (ΠΕ 02) και Γράψα Άννα (ΠΕ 06), και συμμετείχαν όλοι οι μαθητές!

Διάβασαμε μηνύματα κατά του ρατσισμού και του μίσους, και προβάλαμε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Μια τάξη φυλετικά διαχωρισμένη”. Το ντοκιμαντέρ αφορά το πείραμα της Τζέιν Έλιοτ, μιας δασκάλας σε μια επαρχική πόλη της Αμερικής, αμέσως μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Χώρισε τους μαθητές της σε δύο ομάδες, σε εκείνους με γαλάζια μάτια και σε εκείνους με καφέ μάτια, και αποφάσισε να τους δώσει ένα μάθημα κατά των φυλετικών διακρίσεων:

Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, και κάθε ομάδα πήρε από ένα φύλο εργασίας με κάποιες λέξεις. Οι μαθητές μας  συνεργάστηκαν και με τις λέξεις αυτές έγραψαν ένα ποίημα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Στη συνέχεια έγραψαν τα ποιήματα επάνω σε μπαλόνια τα οποία ελευθέρωσαν στον ουρανό, προσπαθώντας συμβολικά να στείλουν τα μηνύματά τους όσο το δυνατόν μακρύτερα.

Διαβάστε μερικά από τα ποιήματα:


Δείτε φωτογραφίες από τη δράση:

Print Friendly, PDF & Email