Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με το Instagram, σας παραθέτω έγκυρο και εγκεκριμένο υλικό από τον κόμβο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (saferinterntet4kids.gr)

Το Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο, ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους ανθρώπους. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση από τον προσωπικό σας υπολογιστή, ενώ διατίθεται για όλες τις κινητές συσκευές. Στο Instagram δεν υπάρχουν φιλίες (όχι ότι στα υπόλοιπα social υπάρχουν, αλλά το ξεπερνάμε…).

Στο Instagram λειτουργεί η φιλοσοφία των ακόλουθων (followers), δηλαδή κάθε χρήστης ακολουθεί όποιους χρήστες επιθυμεί και ακολουθείται από όσους ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο του. O χρήστης μπορεί  να «ανεβάσει» φωτογραφίες ή βίντεο και να τα μοιραστεί με τους ακόλουθούς του ή με μια επιλεγμένη ομάδα χρηστών. Επίσης, μπορεί να βλέπει, να σχολιάζει και να πατάει like (μου αρέσει) σε δημοσιεύσεις άλλων. Υποστηρίζει τη λειτουργία των hashtags, ομαδοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο γύρω από συγκεκριμένα θέματα, καθώς επίσης και τη λειτουργία tagging, προσθέτοντας με ετικέτα χρήστες σε φωτογραφίες, καθώς και τη λειτουργία προσωπικών μηνυμάτων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην υγεία των νέων στην οποία συμμετείχαν 1.479 άτομα ηλικίας 14-24 ετών τα οποία κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις δημοφιλείς εφαρμογές σε θέματα όπως το άγχος, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τον εκφοβισμό και την εικόνα του σώματος. Το YouTube αναδείχθηκε ως το πιο θετικό με τα Instagram και Snapchat να καταλήγουν ως οι πλέον επιζήμιες εφαρμογές για την ψυχική υγεία και την ευημερία των νέων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Για να γίνει κανείς  χρήστης του Instagram πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών, ενώ από 13 ετών μέχρι 15 ετών χρειάζεται γονική συγκατάθεση.

Όπως και σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, έτσι και εδώ θα πρέπει να προσέξουμε:

  • Την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών
  • Την επαφή με αγνώστους
  • Φαινόμενα Cyberbullying
  • Τη διαμόρφωση κακής διαδικτυακής φήμης

Οδηγίες Ασφαλείας και Χρήσιμα Εργαλεία:

Το Instagram παρέχει πληροφορίες μέσω του Κέντρου απορρήτου και ασφάλειας. Εκεί υπάρχουν και εξειδικευμένες πληροφορίες για γονείς.

Στο Κέντρο απορρήτου και ασφάλειας θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με θέματα ασφαλείας όπως:

Όροι και Προϋποθέσεις χρήσης της υπηρεσίας:

Οι Κανόνες της κοινότητας του Instagram περιγράφονται αναλυτικά ώστε όλοι οι χρήστες να μπορούν να συμβάλλουν στην υποστήριξη και την προστασία της. Οι Όροι χρήσης βρίσκονται εδώ.

Χρήσιμο Υλικό:

Θέλετε να δείτε αντίστοιχες πληροφορίες για άλλα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Youtube, Snapchat, Twitter, Viber, κλπ…);

Δείτε τον σχετικό κόμβο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Δείτε πως θα κάνετε block και report στα social media

Κλείνοντας…

Δεν ξεχνώ…

Τίποτα κακό δε μπορεί να μου συμβεί αν δεν το επιτρέψω εγώ ο ίδιος! Ενημερώνομαι συνεχώς για τους κινδύνους, ζητώ βοήθεια!

Print Friendly, PDF & Email