Αγαπητοί μαθητές, το Σχολείο μας έχει εγγραφεί για να συμμετέχει στον πρώτο Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras®. Ο διαγωνισμός αφορά όλους τους μαθητές του Σχολείου μας εκτός από αυτούς της Γ΄ Λυκείου. Σας παρακαλώ να μελετήσετε τις παρακάτω πληροφορίες και όσοι επιθυμείτε, να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, έγκαιρα ώστε να δημιουργηθούν οι σχετικοί κωδικοί πρόσβασης, στο διαχειριστή για το σχολείο μας, κ. Παπαγεωργίου Νικόλαο.

Λίγα λόγια από τον ιστότοπο του Διαγωνισμού:

Ο διαγωνισμός Bebras (προφέρεται «Μπέμπρας» και σημαίνει «Κάστορας» στα Λιθουανικά) ξεκίνησε το 2003 ως ιδέα της Καθηγήτριας Valentina Dagiene του University of Vilnius της Λιθουανίας και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006. Αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία της ομώνυμης κοινότητας (Bebras®), με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής (ή Επιστήμης των Υπολογιστών) και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών.

Διοργανώνεται σε σχολεία, με χρήση υπολογιστών ή φορητών συσκευών, για διάφορες ηλικιακές ομάδες και υπό την επιτήρηση εκπαιδευτικών. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, από 50 και πλέον χώρες.

Στην Ελλάδα ξεκινά η διοργάνωσή του το 2019, για πρώτη φορά, από 25/2/2019 μέχρι και 8/3/2019. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των σχολείων που θα συμμετάσχουν είναι η 20/2/2019.

Θα έχει διάρκεια 45 λεπτά της ώρας και περιλαμβάνει την απάντηση 15 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία.

Στόχος είναι να λύσετε σωστά όσο περισσότερα προβλήματα μπορείτε στον διαθέσιμο χρόνο. Είτε σας αρέσουν τα θεωρητικά ή τα θετικά μαθήματα, ο διαγωνισμός θα σας ψυχαγωγήσει εξίσου.

Μπορείτε να προετοιμαστείτε για τη συμμετοχή σας δοκιμάζοντας θέματα από παλαιότερους διαγωνισμούς. Τα θέματα αυτά είναι διαθέσιμα για δοκιμή χωρίς εγγραφή ή σύνδεση στο σύστημα.

Θέματα παλαιότερων διαγωνισμών

Ηλικιακές ομάδες
Ο διαγωνισμός για το 2019 θα διοργανωθεί πιλοτικά για τις ομάδες:

  • Ομάδα: 3,4 Ηλικία: 9-10 ετών Τάξη: Γ΄ και Δ΄Δημοτικού
  • Ομάδα: 5,6 Ηλικία: 11-12 ετών Τάξη: Ε΄ και ΣΤ΄Δημοτικού
  • Ομάδα: 7,8 Ηλικία: 13-14 ετών Τάξη: Α΄ και Β΄Γυμνασίου
  • Ομάδα: 9 Ηλικία: 15 ετών Τάξη: Γ΄Γυμνασίου
  • Ομάδα: 10,11 Ηλικία: 16-17 ετών Τάξη: Α΄και Β΄Λυκείου

Ειδικά για το 2019, θα διοργανωθούν πιλοτικά διαγωνισμοί για τις ομάδες 3 – 11.

Η συμμετοχή και μόνο έχει αξία και αναγνωρίζεται με ειδική βεβαίωση συμμετοχής. Η αυξημένη επίδοση στον διαγωνισμό διακρίνεται με ειδικά βραβεία. Πιο συγκεκριμένα, για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προβλέπονται οι παρακάτω βεβαιώσεις και βραβεία:

  • Βεβαίωση συμμετοχής
  • Έπαινος
  • Βραβείο διάκρισης
  • Βραβείο καλύτερης επίδοσης στη σχολική μονάδα

Τα ονόματα των συμμετεχόντων που θα διακριθούν θα μπορούν να καταχωρηθούν, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, στους πίνακες των διακριθέντων.

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα στον επίσημο ιστότοπο του Διαγωνισμού

Print Friendly, PDF & Email