Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές  μαθήτριες,

όπως ήδη γνωρίζετε, από το Δεκέμβριο του 2018, το Σχολείο μας έχει ξεκινήσει ένα εγχείρημα καταγραφής της πλούσιας βιοποικιλότητας του νησιού μας (και όχι μόνο) με χρήση της πανίσχυρης εφαρμογής iNaturalist του National Geographic. Αυτό έγινε στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Προγράμματος της προηγούμενης Σχολικής χρονιάς και δε σταμάτησε ποτέ αφού οι παρατηρήσεις συνέχισαν και συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που διανύουμε.

Για τη νέα σχολική χρονιά… και τη σύσταση της Περιβαλλοντικής Ομάδας…

Θα σας δοθούν και πρέπει να προσκομίσετε έγκαιρα τις υπεύθυνες δηλώσεις γονικής συγκατάθεσης.

Ήδη έχουμε 5 νέα μέλη… Όσοι αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στην κινητή συσκευή σας, να μας γνωστοποιήσετε το αναγνωριστικό όνομα χρήστη (username) για να μπείτε αυτόματα μέλη στο εγχείρημα.

Όσοι δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή , αλλά να ανεβάζετε παρατηρήσεις από τον υπολογιστή σας, θα επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και θα κάνετε εγγραφή. Τονίζουμε ότι θα δεχτούμε λογαριασμούς μόνο από μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και μεγαλύτερους. Οι μικρότεροι μαθητές θα μπορούν να φέρνουν το υλικό τους στο σχολείο και αυτό θα ανεβαίνει από τους διαχειριστές σε ασφαλές και διαβαθμισμένο περιβάλλον.

Όσοι χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συντονιστή κ. Παπαγεωργίου Νικόλαο, και στους μεγαλύτερους και έμπειρους συμμαθητές σας που χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Οι πρώτοι πέντε (σε παρατηρήσεις και διαφορετικά είδη αντίστοιχα):

Αν θέλετε να δείτε έναν οδηγό για το iNaturalist, ρίξτε μια ματιά εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Επειδή προσέξαμε πως ήδη πολλοί ενθουσιώδεις ξεκίνησαν να ανεβάζουν υλικό, πράγμα πολύ καλό, θα θέλαμε να ελέγχετε το υλικό σας πριν το ανεβάσετε. Αν είναι κάτι καλλιεργήσιμο ή οικόσιτο πρέπει να το δηλώσετε τσεκάροντας το σχετικό κουτάκι!!! π.χ. αρωματικά σε γλάστρες, γάτες, σκυλιά, κλπ . Τσεκάρετε λοιπόν συνεχώς τα σχόλια που σας κάνουν οι επιστήμονες!!!

Οι φωτογραφίες να είναι καθαρές, όχι κουνημένες, να μην εμφανίζονται πρόσωπα, και κυρίως να περιέχουν εικόνες, ημερομηνία και τοποθεσία.

Προσοχή στην τοποθεσία!!! Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάτι σε ιδιωτικό χώρο, πχ αυλή σπιτιού, μπαλκόνι, κλπ, θα πρέπει να ορίσετε την τοποθεσία ως ιδιωτική.

Το υλικό ελέγχεται από το National Geographic και επιστήμονες από όλο τον κόσμο οπότε πριν την υποβολή ελέγξτε το υλικό σας. Φυσικά αν κάτι πάει στραβά, μπορείτε απλά να διαγράψετε την παρατήρηση πριν μπει κάποιος στη διαδικασία να δει τι ανεβάσατε. Επίσης στο αρχικό στάδιο καλά είναι να μην κάνετε αναγνωρίσεις, ούτε να συμφωνείτε αν κάτι δεν έχει ταυτοποιηθεί από πιο έμπειρους, μέχρι να εξοικειωθείτε με την πλατφόρμα και να είστε απόλυτα σίγουροι.

Τέλος σας θυμίζω ότι αναζητούμε άγρια, ελεύθερη βιοποικιλότητα και όχι καλλιεργήσιμη (π.χ. μαρούλια) ή οικόσιτα ( γάτες, σκύλους, κλπ). Φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλει κανείς μια πορτοκαλιά ή μια ελιά, αλλά να είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών του παρατηρήσεων.

Αν κάποιος/κάποια παραβεί συστηματικά τους παραπάνω κανόνες, θα θέσει τον εαυτό του εκτός εγχειρήματος, οπότε προσοχή! Ζητάμε ποιότητα και όχι ποσότητα!

Καλή συνέχεια!

Print Friendly, PDF & Email
Διαβάστε ακόμη...
18/11/2019 – Για 3η συνεχόμενη χρονιά, το Σχολείο μας υποστηρικτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου... Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και ...
18/11/2019 – Eισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021... Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλούνται οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολές ή Τμήματα της ...
15/11/2019 – Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου για το σχολικό έτος 2019-2020... Με μια σεμνή τελετή έγινε ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Σχολείο μας. Υπεύθυνος της εορτής ο εκπαιδευτικός, κ. Κοτζοχάμπο...
14/11/2019 – Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για την επέτειο του Πολυτεχνείου... Όσοι έπεσαν στο χώρο ετούτο, εγείρονται και προχωρούν στην ιστορία, κι ο λαός μαζί τους, εκεί που σμίγουν φως και χώμα κι όνειρο, εκεί που λευτεριά...