Με ευκαιρία τη συμμετοχή μας στο 7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, προσπαθήσαμε να κατακτήσουμε τη γνώση, συνδυάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Την όλη ιδέα τη χρωστάμε στους συμμαθητές μας, από το τμήμα των Εικαστικών. Στα πλαίσια του μαθήματός τους χρησιμοποίησαν την τεχνοτροπία του Πάμπλο Πικάσο, δημιουργού της Guernica, για να δημιουργήσουν ένα πίνακα με θέμα τους πρόσφυγες.

Δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό έργο, σε μεγάλη κλίμακα, το οποίο ξεπερνά τα 2 μέτρα:

Η ωραία δουλειά που έκαναν οι συμμαθητές μας, μας ενέπνευσε και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τρόπους για να το αναδείξουμε. Στα πλαίσια του μαθήματος των Εφαρμογών Πληροφορικής, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές των συμμαθητών μας, για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι το προσφυγικό.

Μετά από συζητήσεις καταλήξαμε στη δημιουργία ενός βίντεο, που θα προβάλει τη δουλειά των συμμαθητών μας. Για να το δημιουργήσουμε, χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή Movie Maker των Windows.

Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εντυπωσιακή τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, για να “ζωντανεύει” το βίντεο μέσα από αυτή. Όλη η δουλειά έγινε με την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας Aurasma.

Η όλη συνεργασία μας έλαβε χώρα μέσω συνεργατικών εφαρμογών νέφους (Cloud), και συγκεκριμένα, τα Google Docs.

Χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω εργαλεία, το έργο μας άρχισε να παίρνει μορφή και να εξελίσσεται σε μια εντυπωσιακή ψηφιακή δημιουργία.

Αναλυτικά, τα βήματα που ακολουθήσαμε:

  • Αναζητήσαμε φωτογραφίες σχετικά με τον πόλεμο και το προσφυγικό. Φροντίσαμε να έχουν την ίδια ανάλυση και κάναμε την απαραίτητη επεξεργασία σε όσες χρειάστηκε.
  • Δημιουργήσαμε κοινόχρηστο έγγραφο στα Έγγραφα της Google, ώστε να μπορούμε να προτείνουμε τις ιδέες μας ασύγχρονα, και από τα σπίτια μας. Μετά από πολλές τροποποιήσεις καταλήξαμε στα τελικά κείμενα.
  • Ξεκινήσαμε τη δημιουργία του βίντεο, χρονίσαμε εικόνες και προσθέσαμε τις απαραίτητες λεζάντες με τα μηνύματα που θέλαμε να περάσουμε.
  • Δημιουργήσαμε λογαριασμό στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας Aurasma, την οποία και εγκαταστήσαμε στο κινητό μας για να κάνουμε τις απαραίτητες δοκιμές.
  • Αποφασίσαμε η αναπαραγωγή του βίντεο να ξεκινά όταν ο χρήστης της εφαρμογής σημαδεύει με την κάμερά του τη Guernica του Πικάσο.

Μετά από αμέτρητες δοκιμές, ξεπεράσαμε τα όποια προβλήματα προέκυψαν, και είδαμε τη δημιουργία μας να ζωντανεύει!

Για την προβολή της όλης διαδικασίας, δημιουργήσαμε τον Ιστότοπο AR meets ART (Η Επαυξημένη Πραγματικότητα συναντά την τέχνη), χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα Weebly. Στον Ιστότοπο θα βρείτε όλα όσα χρειαστείτε για να μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε, αλλά και το πως δημιουργήσαμε το έργο μας.

Το τελικό βίντεο, με τίτλο “Η δική μας Guernica“:

Συντελεστές: Κατωπόδη Ελένη, Σκληρός Γεώργιος, Σκληρός Ευστάθιος, Φατούρου Τένια

Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Παπαγεωργίου Νικόλαος (ΠΕ 19)

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να δείτε το βίντεο με χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, θα πρέπει να κατεβάσετε στην κινητή συσκευή σας την εφαρμογή Aurasma, και να ακολουθήσετε τις αναλυτικές οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Αφού το κάνετε, ανοίγετε την εφαρμογή, στοχεύετε τον πίνακα της Guernica και θα ξεκινήσει το βίντεο. Δείτε ένα παράδειγμα, από τις πολλές δοκιμές που κάναμε, εδώ.

Print Friendly, PDF & Email