Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση σε μορφή μαθητικού Συνεδρίου, που διοργανώνεται σε 13 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπ.Π.Ε.Θ. και δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές σχολείων να παρουσιάσουν εργασίες και ψηφιακά έργα, που αναπτύσσουν στο σχολείο τους σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής.

Το σχολείο μας συμμετείχε για 5η συνεχόμενη χρονιά με ψηφιακό έργο, στο φετινό (8ο) Φεστιβάλ στην πόλη της Κέρκυρας.

Το έργο μας για φέτος είχε διαθεματικό χαρακτήρα και τίτλο: Τα Μαθηματικά συναντούν την Πληροφορική. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄και της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου με συντονιστή τον καθηγητή πληροφορικής του σχολείου μας, Παπαγεωργίου Νικόλαο (ΠΕ 19), δημιούργησαν 3 έργα σχετικά με το Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Το πρώτο ψηφιακό έργο δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής στην ενότητα Λογισμικό παρουσιάσεων, δημιούργησαν μια παρουσίαση με την απόδειξη του Πυθαγορείου Θεωρήματος οπτικοποιημένη. Στόχος η δημιουρία ενός βίντεο – εκπαιδευτικού υλικού για την καλύτερη κατανόηση της απόδειξης του σπουδαίου αυτού θεωρήματος. Ευχαριστούμε θερμά τη μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Βίκυ Πολίτη για την αφήγηση στο βίντεο. Δείτε το:

Τα άλλα δύο έργα δημιουργήθηκαν από τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου, στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch 2.0:

Στο πρώτο έργο ζητείται από το χρήστη να δώσει τις δύο κάθετες πλευρές ενός υποτιθέμενου ορθογωνίου τριγώνου και υπολογίζεται η υποτείνουσα. Αν και ακούγεται απλό, η εφαρμογή ολοκληρώθηκε με πλήρη έλεγχο εγκυρότητας εισόδου δεδομένων και χρήση επαναληπτικών διαδικασιών για συνέχιση η μή των υπολογισμών για νέα τρίγωνα. Κάντε κλικ στην εικόνα για να δοκιμάσετε το έργο:

Το δεύτερο είναι το έργο που μας απασχόλησε περισσότερο… Ζητάμε από το χρήστη να εισάγει τις 3 πλευρές ενός τριγώνου. Μετά από έλεγχο, η εφαρμογή απαντά για τον τύπο του τριγώνου (ισοσκελές, ισόπλευρο, ορθογώνιο…). Εφαρμόζεται παντού έλεγχος εγκυρότητας εισόδου δεδομένων, και το πρόγραμμα τερματίζεται μόνο μετά από επιθυμία του χρήστη. Κάντε κλικ στην εικόνα για να δοκιμάσετε το έργο:

Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ δημιουργήσαμε και έναν ιστότοπο στην πλατφόρμα Weebly, όπου θα δείτε συγκεντρωμένο το παραπάνω υλικό:

Η παρουσίασή μας:

Δείτε ακόμη ένα μικρό βίντεο με τις περισσότερες συμμετοχές – παρουσιάσεις όλων των συμμετεχόντων, από το κανάλι του Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Ιονίων Νήσων, κ. Πολυμέρη Γεράσιμο: