Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναληφθεί διάφορες πρωτοβουλίες από το δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Αλλάζω εγώ, αλλάζεις εσύ…. η ανακύκλωση τρόπος ζωής» οι οποίες συνέβαλλαν ουσιαστικά στην ενημέρωση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στα θέματα της ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε κλίμα συνεργασίας με τους άλλους φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο όπως ο Δήμος Λευκάδας και η Λευκογαία, στην αποθήκη της οποίας πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια. Βασικός στόχος του δικτύου είναι να συνδράμει με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς του τόπου, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στη Λευκάδα και γενικότερα στη διαμόρφωση πολιτών με περιβαλλοντική ευαισθησία και υπευθυνότητα.
Αυτή την περίοδο με το δίκτυο συνεργάζεται η βρετανίδα εικαστικός Trudi Lloyd Williams. Έργα της κατασκευασμένα από πλαστικά «σκουπίδια» έχουν εκτεθεί στο Lymington New Forest National Park αλλά και σε βρετανικές αίθουσες τέχνης και έχουν αποσπάσει βραβεία. Η γνώση και η εμπειρία της στην λεγόμενη trash art μας δίνει την δυνατότητα να προτείνουμε για την τρέχουσα σχολική χρονιά το εξής:
Να κατασκευαστεί μια γλυπτική εγκατάσταση, μια υπαίθρια εικαστική παρέμβαση με την επιμέλεια και την καθοδήγηση της κ. Lloyd Williams που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Λευκάδας κοντά στη Λιμνοθάλασσα, την Άνοιξη του 2019.
Το γλυπτό θα κατασκευαστεί τμηματικά σε διάφορα εργαστήρια για μαθητές σε σχολεία αλλά και για ενήλικους και θα συναρμολογηθεί στο τελικό στάδιο. Συν-δημιουργοί θα είναι πολίτες της Λευκάδας είτε μέσα από φορείς στους οποίους συμμετέχουν, είτε ατομικά, αλλά κυρίως μαθητές μέσω του δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές μέθοδοι κατά την κατασκευή, αλλά μέσω της χρήσης καινούργιων υλικών (ανακύκλωση πλαστικού) θα αναδείξουμε το παλιό μέσα από το σύγχρονο, σεβόμενοι τις παραδοσιακές αξίες και προσφέροντας μια νέα προσέγγιση.
Η εγκατάσταση θα φαίνεται ελκυστική και ενδιαφέρουσα από απόσταση ενώ από κοντά θα παρουσιάζει λεπτομέρειες στη μορφή και την κατασκευή της και θα αποτελείται μεταξύ άλλων, κυρίως από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Θα φαίνεται λεπτή αλλά θα είναι στιβαρή λόγω των ιδιοτήτων του υλικού, θα φωτίζεται τις νυχτερινές ώρες και θα αποτελεί ένα όμορφο αντικείμενο Τέχνης.
Το πρότζεκτ ονομάζεται «Lefkaxit» και συμβάλει εκτός των άλλων στην προσέγγιση μεταξύ της Λευκάδας και της πόλης του Lymington στο Ην. Βασίλειο. Οι δύο πόλεις μοιράζονται κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με κοινωνικές προεκτάσεις. Οι υγρότοποι, οι Αλυκές, οι Μαρίνες με τα ιστιοπλοϊκά, οι μικρές και μεσαίες ναυτιλιακές επιχειρήσεις καθώς και ο τουρισμός και η τουριστική οικονομία, λόγω των ακτών τους, αποτελούν μια κοινή πολιτισμική ναυτιλιακή κληρονομιά. Η σχέση των δύο πόλεων θα επεκταθεί στη συνεργασία μουσείων όπως το St. Barbe Museum and Art Gallery με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας αλλά και σε δικτύωση μεταξύ σχολείων.
Στα προσδοκώμενα αποτελέσματα περιλαμβάνεται η αλλαγή συμπεριφοράς των συμμετεχόντων πολιτών και μαθητών έτσι ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες τα ανακυκλώσιμα υλικά και να αναπτύσσουν τις νέες τεχνικές με δημιουργικούς και πρακτικούς τρόπους αλλά και η μείωση της χρήσης του πλαστικού.
Τα σχολεία αλλά και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ με οποιοδήποτε τρόπο μεμονωμένα ή με περιβαλλοντικές ομάδες, παρακαλούνται να έλθουν σε επαφή με το Κ.Ε.Α. Σφακιωτών.
Ο Υπεύθυνος του Κ.Ε.Α. Σφακιωτών
Σταύρος Καλογερής