Περισσότερα από 40 χρόνια πέρασαν από τότε που εμφανίστηκε ο ιός του HIV ο οποίος προκαλεί το AIDS. Ο ιός φαίνεται να είναι ανίκητος και ο μόνος τρόπος προστασίας των ανθρώπων είναι η σωστή ενημέρωση. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η οποία έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τον ΟΗΕ να είναι η 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους, συνδράμει στην ενίσχυση της ενημέρωσης των πληθυσμών αφού κατά την ημέρα αυτή γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο σοβαρές προσπάθειες ενημέρωσης των ανθρώπων. Παράλληλα όμως, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS είναι η ημέρα που συνειδητοποιεί ο άνθρωπος του δυτικού τρόπου ζωής την επιπολαιότητά του, την εχθρότητά του απέναντι στον συνάνθρωπό του, τον ρατσισμό του απέναντι σε όσους διακρίνει ή στιγματίζει, το φόβο του, την μοναξιά του.

Φετινό σύνθημα της ημέρας «οι Κοινότητες κάνουν τη Διαφορά». Το σύνθημα αυτό στοχεύει στην ανάδειξη του γεγονότος ότι οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο επίκεντρο μιας προσπάθειας, βοηθώντας τους ανθρώπους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, προωθώντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών χωρίς το στίγμα, εξασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες φθάνουν τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους και πιέζοντας να αλλάξουν οι νόμοι που κάνουν διακρίσεις. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, πραγματοποιήσαμε μια μικρή ενημερωτική εκδήλωση στο σχολείο μας με ομιλητή τον καθηγητή Βιολογίας, κ. Δημήτριο Λάζαρη…

..και αναρτήσαμε το παρακάτω εκπαιδευτικό – ενημερωτικό υλικό:

Αξίζει να δείτε ένα καταπληκτικό βίντεο – animation για τη δράση του ιού στα κύτταρα:


Τέλος, για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας μετά από την ενδιαφέρουσα εκδήλωσή μας, μπορείτε να απαντήσετε το παρακάτω Quiz. Τις ερωτήσεις μας τις έδωσε ο κύριος Λάζαρης, και προσαρμόστηκαν στη γνωστή πλατφόρμα Quizziz, από τον καθηγητή Πληροφορικής του Σχολείου μας, για να μπορείτε να το απαντήσετε από οποιαδήποτε συσκευή, και να λάβετε και ανατροφοδότηση για τις απαντήσεις σας. Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα και πατήστε Start Game για να παίξετε. Αν σας ζητηθεί εγγραφή, απλά αγνοήστε την κλείνοντας το αναδυόμενο παράθυρο:

Αν δυσκολευτείτε, δείτε ξανά την παρουσίαση. 🙂

Print Friendly, PDF & Email