Για δεύτερη σχολική χρονιά, συνεχίσαμε την καταγραφή της πλούσιας βιοποικιλότητας του νησιού μας (και όχι μόνο), με την εφαρμογή iNaturalist του National Geographic. Με αφορμή τη λήξη των μαθημάτων για το 2019-2020, κάνουμε έναν μικρό απολογισμό για το πρόγραμμα, και τα επόμενα βήματα…

Βασικός στόχος του Προγράμματός μας ήταν (και είναι…), η καταγραφή της πλούσιας Βιοποικιλότητας του Νησιού της Λευκάδας (και όχι μόνο), με τη βοήθεια της Τεχνολογίας.

Χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή iNaturalist του National Geographic (οδηγίες εδώ), για να αξιοποιήσουμε την τεράστια βάση δεδομένων της και να ανακαλύψουμε είδη (γνωστά και άγνωστα) από το φυτικό και το ζωϊκό βασίλειο.

18 μήνες μετά την πρώτη παρατήρηση, το πρόγραμμά μας μετρά περισσότερες από 10.000 παρατηρήσεις και περισσότερα από 1500 διαφορετικά είδη!

Πραγματικά ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση. Στην επαφή με τη φύση και τα είδη που ζουν σε αυτή! Ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στην Citizen Science (την Επιστήμη των Πολιτών). Που διδάσκει πως ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική έρευνα από τον υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο. Πως ο καθένας/καθεμία από εμάς μπορεί να γίνει πολίτης – επιστήμονας, συμμετέχοντας στην καταγραφή, ανάλυση και επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων, σε μια απλή βόλτα στη γειτονιά του με διασκεδαστικό τρόπο!

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν τα είδη που παρατηρούμε. Προσθέτουν παρατηρήσεις μας στα αγαπημένα τους, και μας  δίνουν το κίνητρο να δοκιμάσουμε κι εμείς.  Έτσι από παρατηρητές, πολλοί από εμάς γίναμε και αναγνωριστές. Μέσα από τα λάθη, μαθαίνουμε συνεχώς. Υπάρχει πραγματικά πολύς κόσμος που αγαπάει τη φύση, που έχει τη διάθεση να μοιράσει τη γνώση του απλόχερα και σταθήκαμε αρκετά τυχεροί που τους γνωρίσαμε.

Τα νέα μέλη που μπήκαν στο εγχείρημα βοήθησαν πάρα πολύ τους περσινούς! Νέα είδη στη συλλογή μας, παρατηρήσεις και αναγνωρίσεις, οπότε ένα μεγάλο μπράβο σε Έφη, Αλεξάνδρα, Έμη, Σαπφώ, Άντα, Χάρη, Τζουλιάνο, Μπερτ, Αλεξάνδρα, Βάσω, Νικολέτα, Ειρήνη, Μαρίνο, Νικόλ, Ειρήνη, για τη συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια!

Ένα Πρόγραμμα χωρίς τέλος. Ένα πρόγραμμα που δε σταματά σε διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα ή Καλοκαιριού. Που στη δύσκολη φετινή συγκυρία της πανδημίας, έδωσε διέξοδο σε πολλούς από εμάς στο μικρό περίπατο ή ακόμη και στην ίδια την αυλή μας να προσφέρουμε στην επιστημονική κοινότητα. Όταν ξεκινάς να παρατηρείς και ψάχνεις τα χιλιάδες διαφορετικά είδη (στο νησί μας) ή τα εκατομμύρια (του πλανήτη), ξέρεις πως έχεις πάντα μέλλον. Τι πιο ευχάριστο να βλέπεις παρατηρήσεις από τους μαθητές στην κυριακάτικη βόλτα τους εκτός Λευκάδας ή ακόμη και εκτός Ελλάδας σε πολυήμερες διακοπές. Και τι χαρά για τον εκπαιδευτικό να βλέπει όλη αυτή τη δραστηριότητα σε μέρες ξεκούρασης και διακοπών.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν και συνεισφέρανε με τις παρατηρήσεις και τις αναγνωρίσεις τους, με την υπενθύμιση ότι δε σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε…

Όλες οι παρατηρήσεις μας είναι στο εγχείρημα:

… ενώ “τρέχει” και το νέο project με παρατηρήσεις μόνο από τα Ιόνια Νησιά, εδώ:

Καλή συνέχεια!

Print Friendly, PDF & Email