Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές  μαθήτριες,

όπως ήδη γνωρίζετε, από το Δεκέμβριο του 2018, το Σχολείο μας έχει ξεκινήσει ένα εγχείρημα καταγραφής της πλούσιας βιοποικιλότητας του νησιού μας (και όχι μόνο) με χρήση της πανίσχυρης εφαρμογής iNaturalist του National Geographic. Αυτό έγινε στα πλαίσια Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων και δε σταμάτησε ποτέ αφού οι παρατηρήσεις συνέχισαν και συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που ήδη διανύουμε. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, διότι μαθητές και μαθήτριες που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στο σχολείο μας, συνεχίζουν να προσθέτουν παρατηρήσεις, βοηθώντας σημαντικά το εγχείρημά μας, και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό!

Για τη νέα σχολική χρονιά… και τη σύσταση της Περιβαλλοντικής Ομάδας…

Θα σας δοθούν και πρέπει να προσκομίσετε έγκαιρα τις υπεύθυνες δηλώσεις γονικής συγκατάθεσης. Λόγω πανδημίας, η επίσημη ομάδα θα αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου, αλλά φυσικά οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε, μπορούν να συνεισφέρουν ως ανεξάρτητοι/ες παρατηρητές.

Όσοι αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στην κινητή συσκευή σας, να μας γνωστοποιήσετε το αναγνωριστικό όνομα χρήστη (username) για να μπείτε αυτόματα μέλη στο εγχείρημα.

Όσοι δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή , αλλά να ανεβάζετε παρατηρήσεις από τον υπολογιστή σας, θα επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και θα κάνετε εγγραφή. Οι λογαριασμοί αφορούν μόνο μαθητές Λυκείου. Οι μικρότεροι μαθητές, που πιθανώς θα ήθελαν να συμμετέχουν, θα μπορούν να φέρνουν το υλικό τους στο σχολείο και αυτό θα ανεβαίνει από τους διαχειριστές σε ασφαλές και διαβαθμισμένο περιβάλλον.

Όσοι χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συντονιστή του Προγράμματος, αλλά και στους μεγαλύτερους και έμπειρους συμμαθητές σας που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Αν θέλετε να δείτε έναν οδηγό για το iNaturalist, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Προσοχή στα παρακάτω!!!

Θα θέλαμε να ελέγχετε το υλικό σας πριν το ανεβάσετε.

Αν είναι κάτι καλλιεργήσιμο ή οικόσιτο πρέπει να το δηλώσετε τσεκάροντας το σχετικό κουτάκι!!! π.χ. αρωματικά σε γλάστρες, γάτες, σκυλιά, κλπ . Τσεκάρετε λοιπόν συνεχώς τα σχόλια που σας κάνουν οι επιστήμονες!!!

Οι φωτογραφίες να είναι καθαρές, όχι κουνημένες, να μην εμφανίζονται πρόσωπα, και κυρίως να περιέχουν εικόνες, ημερομηνία και τοποθεσία.

Προσοχή στην τοποθεσία!!! Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάτι σε ιδιωτικό χώρο, πχ αυλή σπιτιού, μπαλκόνι, κλπ, θα πρέπει να ορίσετε την τοποθεσία ως ιδιωτική.

Το υλικό ελέγχεται από το National Geographic και επιστήμονες από όλο τον κόσμο οπότε πριν την υποβολή ελέγξτε το υλικό σας. Φυσικά αν κάτι πάει στραβά, μπορείτε απλά να διαγράψετε την παρατήρηση πριν μπει κάποιος στη διαδικασία να δει τι ανεβάσατε.

Στο αρχικό στάδιο καλά είναι να μην κάνετε αναγνωρίσεις, ούτε να συμφωνείτε αν κάτι δεν έχει ταυτοποιηθεί από πιο έμπειρους, μέχρι να εξοικειωθείτε με την πλατφόρμα και να είστε απόλυτα σίγουροι.

Σας θυμίζω ότι αναζητούμε άγρια, ελεύθερη βιοποικιλότητα και όχι καλλιεργήσιμη (π.χ. μαρούλια) ή οικόσιτα ( γάτες, σκύλους, κλπ). Φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλει κανείς μια πορτοκαλιά ή μια ελιά, αλλά να είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών του παρατηρήσεων.

Επειδή η εφαρμογή υποστηρίζει σχολιασμό, κυρίως για την επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων, να είστε προσεκτικοί στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται κυρίως από επιστήμονες, αλλά και από αρκετούς ερασιτέχνες όπως εμείς. Φυσικά επιβλέπεται σε 24ωρη βάση και μη επιτρεπτά σχόλια και συμπεριφορές, θα έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση διαγραφή του λογαριασμού.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση της εφαρμογής δεν επιβάλει τη χρήση δεδομένων και χρεώσεων, αφού οποιαδήποτε καταγραφή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε και μπορεί να μεταφορτωθεί αργότερα σε ώρα που θα βρίσκεστε σε διαθέσιμο δωρεάν δίκτυο.

Καλές παρατηρήσεις!

Print Friendly, PDF & Email