Κάθε Δεκέμβρη, για περισσότερα από 5 χρόνια, το Σχολείο μας συμμετέχει στην Ώρα του Κώδικα. Η Ώρα του Κώδικα (Hour Of Code) είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που φθάνει σε δεκάδες εκατομμύρια μαθητές σε 180+ χώρες. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να οργανώσει μια εκδήλωση για την Ώρα του Κώδικα. Ωριαία μαθήματα είναι διαθέσιμα σε πάνω από 30 γλώσσες. Δεν χρειάζεται καμία εμπειρία και είναι κατάλληλο για ηλικίες από 4 έως 104 ετών! Η ώρα του κώδικα είναι μια ωριαία εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών, σχεδιασμένη να απομυθοποιήσει τον προγραμματισμό και τη συγγραφή κώδικα και να δείξει ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει τα βασικά.

Αν και τα σχολεία είναι κλειστά και δε διαθέτουμε το εργαστήριο του Σχολείου μας για να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την παράδοση, και να συμμετέχουμε όσοι περισσότεροι μπορούμε από το σπίτι μας. Υπάρχουν δεκάδες δραστηριότητες, στις οποίες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετέχουν, και στο άρθρο αυτό θα σας προτείνουμε κάποιες από αυτές.

Να σημειώσουμε πως μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε, από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει, και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του διασκεδάζοντας.

Για φέτος σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τη δραστηριότητα AI For Oceans (Τεχνητή Νοημοσύνη για τους Ωκεανούς). Η δραστηριότητα έχει μεταφραστεί στην Ελληνική Γλώσσα και υποστηρίζεται από εξαιρετικά βίντεο με απλή και κατανοητή γλώσσα, ώστε οι συμμετέχοντες:

  • να γνωρίσουν την τεχνητή νοημοσύνη,
  • να δούνε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να διδάξουμε τους υπολογιστές να μάθουν και να παίρνουν αποφάσεις (μηχανική μάθηση – machine learning),
  • να κατανοήσουν θέματα ηθικής και προκαταλήψεων στην όλη διαδικασία και πως αυτά επηρεάζουν τη μάθηση των υπολογιστών.

Για να συμμετέχετε κάντε ένα κλικ στην εικόνα που ακολουθεί:

…και προσπαθήστε να ολοκληρώσετε τα 8 βήματα της δραστηριότητας. Η δραστηριότητα δείχνει πολύ παιδική, αλλά δεν είναι. Αυτό που πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτήν είναι κάτι πολύ σπουδαίο και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Το κουμπί της σύνδεσης στα δεξιά υπάρχει προαιρετικά για όποιον θέλει να κάνει μια εγγραφή και να αποθηκεύει την πρόοδό του στις δραστηριότητες.

Μετά την ολοκλήρωση, θα έχετε μάθει για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), τη μηχανική μάθηση, τα δεδομένα εκπαίδευσης και τη μεροληψία, καθώς εξετάζετε ηθικά θέματα και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΤΝ ώστε να αντιμετωπίσει παγκόσμια προβλήματα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση οδηγεί στη λήψη πιστοποιητικού επιτυχούς ολοκλήρωσης δραστηριότητας το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε στη συσκευή σας.

Αν το παραπάνω σας κινήσει το ενδιαφέρον και θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παρακάτω, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στον ιστότοπο machinelearningforkids. Υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες και υλικό, για να δημιουργήσετε δραστηριότητες σε δημοφιλείς εκπαιδευτικές πλατφόρμες όπως το Scratch και το App Inventor.


Αν θέλετε να συμμετέχετε και να δοκιμάσετε διαφορετικές δραστηριότητες, επισκεφτείτε το σχετικό κόμβο https://hourofcode.com/gr/learn και δοκιμάστε όποια σας κεντρίσει το ενδιαφέρον!

Print Friendly, PDF & Email