Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, διοργανώσαμε τη δική μας διαδικτυακή εκδήλωση, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα.

Σχολική Βία

Μαζί με τον όρο «Σχολική Βία» (school violence), τα τελευταία χρόνια μπήκε στο λεξιλόγιό μας και ο όρος «εκφοβισμός» (bullying). Αν με τον όρο «Σχολική Βία» αναφερόμαστε στο γενικότερο φαινόμενο της εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς, με τον όρο «Εκφοβισμός» (bullying) αναφερόμαστε σε αυτήν την ίδια την πράξη επιβολής και παρενόχλησης και απειλών από τον «θύτη»προς το «θύμα». Πολλές φορές, όμως, η φράση «Σχολική Βία» θεωρείται συνώνυμη του όρου «εκφοβισμός».

Μορφές Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

Σωματική Βία

Στην περίπτωση αυτή, ο «θύτης» επιτίθεται και χτυπά το «θύμα»του με σκοπό να του προξενήσει σωματικές βλάβες.

Λεκτική Βία

Εδώ ο «θύτης»επιτίθεται φωνάζοντας, βρίζοντας, προσβάλλοντας λεκτικά (με απρεπείς και προσβλητικές εκφράσεις) το «θύμα»του.

Συναισθηματική/Ψυχολογική Βία

Στην περίπτωση αυτή, ο «θύτης» (ή οι «θύτες») ασκούν μια εξίσου επικίνδυνη μορφή βίας διασπείροντας ψευδή σχόλια και κουβέντες (κουτσομπολιό), αποκλείοντας το «θύμα» από παρέες και απομονώνοντάς το από δραστηριότητες της τάξης.

Κοινωνικός Αποκλεισμός

Είναι παρόμοια μορφή βίας με την προηγούμενη (συναισθηματική/ψυχολογική βία), αλλά συνήθως περιορίζεται στον αποκλεισμό από την ομάδα. «Δεν θα σε καλέσω στη γιορτή μου!» είναι μια μορφή απειλής και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σεξουαλική Βία

Πρόκειται για ιδιαίτερη και πολύ χειρότερη μορφή σωματικής βίας, σεξουαλικά υπονοούμενα, ανήθικες χειρονομίες, κλπ.

Ηλεκτρονική Βία / Διαδικτυακός εκφοβισμός

Ο διαδικτυακός εκφοβισµός (cyberbullying) συµβαίνει όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος δέχεται από κάποιον ή κάποιους, ανώνυμα ή επώνυμα, απειλές ή παρενοχλείται, ταπεινώνεται, εξευτελίζεται συνήθως µε επαναλαµβανόµενο τρόπο, µέσω της τεχνολογίας.

Αντιμετώπιση

Στο σχολικό περιβάλλον…

Δεν φοβάμαι! Μιλάω! Συζητώ το πρόβλημά μου με τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς μου. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί, τόσο λιγότερες οι συνέπειες..

Στο διαδίκτυο…

Δεν φοβάμαι! Μιλάω! Αναφέρω το πρόβληµά µου στους γονείς µου ή σε άλλους ενήλικες που εµπιστεύομαι. Δεν απαντώ στα εκφοβιστικά μηνύματα. Μπλοκάρω την πρόσβαση του αποστολέα. Αποθηκεύω τα µηνύµατα ή τις συνομιλίες. Αυτό θα µου είναι χρήσιμο εάν χρειαστεί να το καταγγείλω.


Οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης:


Αφίσα που δημιούργησαν οι μαθητές/τριές μας στο μάθημα των ερευνητικών εργασιών για την υποστήριξη της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου:


Το βίντεο “Πες μου ότι σου κάνουν bullying, μίλα τώρα” από τους μαθητές και μαθήτριες του @YouSmile για την προάσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών


Πρόσθετο υλικό – χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μίλα Τώρα. Σταμάτα το Bullying!

Υλικό για Μαθητές/τριες

Υλικό για γονείς/κηδεμόνες

Υλικό για Εκπαιδευτικούς

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

European Antibullying Network

Ευρωπαϊκό δίκτυο κατά της βίας

Help-line γραμμή βοήθειας

Safeline.gr

Print Friendly, PDF & Email