Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1825 τ.Β΄(5-5-2021), η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με θέμα: Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικές Οδηγίες:

Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολικών μονάδων. Η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική!


Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. (Από την Τετάρτη 5-5-2021, μπορείτε να παραλάβετε το πρώτο).

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.


Οδηγίες για να γίνει σωστά το τεστ:

Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων:



Αν το τεστ είναι αρνητικό:

  1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Φροντίστε στη δήλωση να αναγράφεται και ο μοναδικός κωδικός του τεστ.

Αν το τεστ είναι θετικό:

Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Άμεση ενημέρωση Σχολείου σε περίπτωση θετικού τεστ

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών και οι ενήλικοι/ες μαθητές/τριες ενημερώνουν το Σχολείο με κάθε πρόσφορο μέσο σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου, που έχουν υποβληθεί οι μαθητές/τριες, είναι θετικό.

Δείτε την εγκύκλιο


Δικαιολόγηση απουσιών σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ πώς δικαιολογούνται; Οι απουσίες αυτές δεν θα προσμετρώνται με την επίδειξη του αποτελέσματος του επαναληπτικού τεστ. Τα επαναληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.


Αν το self-test είναι μή-έγκυρο;

Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.


Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;

Ναι. Είναι υποχρεωτικό!


Πώς θα γίνεται η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test;

Προσοχή!

Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.

Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.


Απουσίες για μαθητές/τριες που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1512 τ.Β΄14-4-2021, τροποποίηση της υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/ 05-02-2021 κοινής απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας με θέμα «Σύσταση και συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για μαθητές/τριες που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νόσημα/τα, προκειμένου οι μαθητές/τριες αυτοί να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

Δείτε περισσότερα εδώ.


Φυσικά, πέραν των self-tests συνεχίζουμε αν τηρούμε όλα τα μέτρα σχετικά με τη χρήση της μάσκας παντού, τις αποστάσεις και την υγιεινή, ώστε να λειτουργήσει το σχολείο με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Τα σχετικά έγγραφα (νομοθεσία):

α) ΦΕΚ 1825 τ. Β’ (5-5-2021)

β) Εγκύκλιος 50209/ΓΔ4/5-5-2021


*** Συνεχής ενημέρωση για τη λειτουργία του σχολείου μας στο σχετικό κόμβο της ιστοσελίδας μας ***

Print Friendly, PDF & Email