Για τρίτη σχολική χρονιά, συνεχίσαμε την καταγραφή της πλούσιας βιοποικιλότητας του νησιού μας (και όχι μόνο), με την εφαρμογή iNaturalist του National Geographic. Με αφορμή τη λήξη των μαθημάτων για το 2020-2021, κάνουμε έναν μικρό απολογισμό για το πρόγραμμα, και τα επόμενα βήματα…

Βασικός στόχος του Προγράμματός μας ήταν (και είναι…), η καταγραφή της πλούσιας Βιοποικιλότητας του Νησιού της Λευκάδας (και όχι μόνο), με τη βοήθεια της Τεχνολογίας.

Χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή iNaturalist του National Geographic (οδηγίες εδώ), για να αξιοποιήσουμε την τεράστια βάση δεδομένων της και να ανακαλύψουμε είδη (γνωστά και άγνωστα) από το φυτικό και το ζωϊκό βασίλειο.

30 μήνες μετά την πρώτη παρατήρηση, το πρόγραμμά μας μετρά περισσότερες από 16.500 παρατηρήσεις και περισσότερα από 1900 διαφορετικά είδη!

Πραγματικά ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση. Στην επαφή με τη φύση και τα είδη που ζουν σε αυτή!  Ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στην Citizen Science (την Επιστήμη των Πολιτών). Που διδάσκει πως ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική έρευνα από τον υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο. Πως ο καθένας/καθεμία από εμάς μπορεί να γίνει πολίτης – επιστήμονας, συμμετέχοντας στην καταγραφή, ανάλυση και επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων, σε μια απλή βόλτα στη γειτονιά του με διασκεδαστικό τρόπο! Επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν τα είδη που παρατηρούμε. Προσθέτουν παρατηρήσεις μας στα αγαπημένα τους, και μας  δίνουν το κίνητρο να δοκιμάσουμε κι εμείς.  Έτσι από παρατηρητές, πολλοί από εμάς γίναμε και αναγνωριστές. Μέσα από τα λάθη, μαθαίνουμε συνεχώς. Υπάρχει πραγματικά πολύς κόσμος που αγαπάει τη φύση, που έχει τη διάθεση να μοιράσει τη γνώση του απλόχερα και σταθήκαμε αρκετά τυχεροί που τους γνωρίσαμε.

Ένα Πρόγραμμα χωρίς τέλος. Ένα πρόγραμμα που δε σταματά σε διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα ή Καλοκαιριού. Που στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, έδωσε διέξοδο σε πολλούς από εμάς στο μικρό περίπατο ή ακόμη και στην ίδια την αυλή μας να προσφέρουμε στην επιστημονική κοινότητα. Όταν ξεκινάς να παρατηρείς και ψάχνεις τα χιλιάδες διαφορετικά είδη (στο νησί μας) ή τα εκατομμύρια (του πλανήτη), ξέρεις πως έχεις πάντα μέλλον. Τι πιο ευχάριστο να βλέπεις παρατηρήσεις από τους μαθητές στην κυριακάτικη βόλτα τους εκτός Λευκάδας ή ακόμη και εκτός Ελλάδας σε πολυήμερες διακοπές. Και τι χαρά για τον εκπαιδευτικό να βλέπει όλη αυτή τη δραστηριότητα σε μέρες ξεκούρασης και διακοπών, ακόμη και από μαθητές που πλέον είναι φοιτητές!

Επιπλέον…

Το πρόγραμμά μας είναι πλέον γνωστό σε εκατοντάδες άτομα σε όλο τον κόσμο. Το Εθνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας μας προσκάλεσε να το παρουσιάσουμε στο 1ο iNaturalist Workshop, ως μια ξεχωριστή καινοτόμο δράση ενός μικρού Δημόσιου Σχολείου που έχει καταγράψει το 1/10 των συνολικών παρατηρήσεων της Ελλάδας.

Εδώ και λίγους μήνες o isea σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) έχει αναλάβει τη διαχείριση του iNaturalist στην Ελλάδα μέσα από το iNaturalistGR. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια σειρά από αναρτήσεις τόσο στα social media της iSea και του ΜΓΦΙ όσο και στο blog του iNaturalistGR για να προωθηθεί το iNaturalist στην Ελλάδα να καταλάβει ο κόσμος ποια είναι τα οφέλη της χρήσης του, πώς να το χρησιμοποιεί αλλά και γιατί το χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Το πρώτο άρθρο στο Blog είχε αναφορά στο Πρόγραμμα του Σχολείου μας μέσω του προφίλ του συντονιστή του. Για μια ακόμη φορά το Πρόγραμμα του Σχολείου μας προβλήθηκε σε χιλιάδες χρήστες.

Ο απολογισμός του Προγράμματος και η τελική παρουσίαση, με αφορμή το τέλος της σχολικής χρονιάς (κλικ στην εικόνα που ακολουθεί):

Συντονιστές Προγράμματος – Επιμέλεια Παρουσίασης: Παπαγεωργίου Νικόλαος (ΠΕ86) – Τζίμα Έλενα (ΠΕ 04.04)

Πηγές – Βιβλιογραφία:

– Ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα (ΨΕΒ), www.study4exams.gr, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

– Ταξινομία και Συστηματική, Νικόλαος Πουλακάκης, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν και συνεισφέρανε με τις παρατηρήσεις και τις αναγνωρίσεις τους, με την υπενθύμιση ότι δε σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε…

Όλες οι παρατηρήσεις μας είναι στο εγχείρημα:

… ενώ “τρέχει” και το νέο project με παρατηρήσεις μόνο από τα Ιόνια Νησιά, εδώ:

…λίγα λόγια για τη συνέχεια…

Εκκρεμεί ακόμη η διάχυση της γνώσης που αποκτήσαμε σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Λευκάδας και στα ΚΠΕ Ιονίων Νήσων. Η πανδημία μας πήγε λίγο πίσω σε αυτό. Παρόλα αυτά έχουμε περάσει το «μικρόβιο» σε εκπαιδευτικούς στη Λευκάδα, οι οποίοι συνεισφέρουν δυναμικά στην κοινότητα. Η βάση δεδομένων που έχουμε δημιουργήσει μπορεί να γίνει πολύτιμος βοηθός σε προγράμματα σχολείων για τη Βιοποικιλότητα. Ελπίζουμε να είμαστε δυνατοί και τη νέα χρονιά να συνεχίσουμε αυτό που δειλά δειλά αρχίσαμε πριν 3 χρόνια.

Καλή συνέχεια σε όλες και όλους!

Print Friendly, PDF & Email