Αγαπητοί μαθητές,

Βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο για να σας προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Η δική σας πρόοδος και επιτυχία δίνει και σε μας χαρά και ικανοποίηση.

Για να λειτουργήσει το σχολείο μας αποδοτικά, πρέπει ο καθένας μας να ξέρει τις υποχρεώσεις του αλλά και τα δικαιώματά του. Πρέπει να μάθουμε να δείχνουμε σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου, να μην καταπατούμε τα δικαιώματά του και να τον αντιμετωπίζουμε με κατανόηση και αγάπη.

Με τον κανονισμό λειτουργίας, πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρες, θα μειώσουν τις εντάσεις στο σχολείο και οι στόχοι που θα θέτουμε θα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να πραγματοποιούνται.

Ο κανονισμός μας, που θα τηρείται από όλους, θα είναι το όπλο μας για την κατάκτηση της γνώσης και της πραγματικής ελευθερίας. Θέλουμε το σχολείο μας να έχει χαρούμενους εκπαιδευτικούς και ευτυχισμένα παιδιά. Η τήρηση των κανόνων μπορεί καμιά φορά να μας φέρνει μια μικρή στενοχώρια, στο τέλος όμως μας γεμίζει με δύναμη και αυτοπεποίθηση. Μας κάνει να πατάμε στα πόδια μας γερά και να κερδίζουμε την συμπάθεια και την αγάπη των συνανθρώπων μας. Η νεανική ορμή και επαναστατικότητα που είναι τα χαρακτηριστικά της ηλικίας σας, αν συνοδεύονται από ευγένεια και πολιτισμό σίγουρα θα μας οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.

 1. Προσέλευση και αποχώρηση

Το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις Βασιλικής αρχίζουν τη λειτουργία τους στις 08:20 π.μ. με την πρωινή συγκέντρωση και προσευχή στον προαύλιο χώρο του σχολείου και συμπληρώνουν τις 7 ώρες λειτουργίας του στις 13:40μ.μ. Τα λεωφορεία αναχωρούν στις 13:45.

Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές της πρώτης ώρας οφείλουν να παρευρίσκονται στη συγκέντρωση και προσευχή στο προαύλιο του σχολείου, οι δε εφημερεύοντες καθηγητές πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο τους το αργότερο μέχρι τις 8:15 π.μ.

Οι μαθητές που δεν βρίσκονται στο προαύλιο το αργότερο μέχρι τις 08:25 π.μ. δεν γίνονται δεκτοί από τον καθηγητή της πρώτης ώρας. Αυτό ελέγχεται πειθαρχικά και ο μαθητής χρεώνεται με απουσία. Αν η καθυστέρηση οφείλεται σε προσωπικούς, οικογενειακούς λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται, οφείλουν να απευθύνονται στη διευθύντρια που θα κρίνει αν θα εισέλθουν στην τάξη.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής προσέλευσης και για λόγους ασφάλειας οι μαθητές απαγορεύεται να μένουν συγκεντρωμένοι έξω από την είσοδο του σχολείου και πρέπει να βρίσκονται μέσα στο προαύλιο.

Μετά την πρωινή συγκέντρωση οι πόρτες του προαυλίου κλείνουν, και η έξοδος των μαθητών απαγορεύεται αυστηρά.

2. Παραμονή στο σχολικό χώρο

Οποιοσδήποτε δεν ανήκει στη σχολική κοινότητα δεν έχει δικαίωμα εισόδου και παραμονής στο χώρο του σχολείου. Οι επισκέπτες (γονείς, προμηθευτές, κλπ) πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στη διευθύντρια ή στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή των μαθητών στο χώρο του γραφείου των εκπαιδευτικών χωρίς πρόσκληση ή ιδιαίτερο λόγο. Στο διάλειμμα όλοι οι μαθητές οφείλουν να βγαίνουν από την τάξη και να βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου. Η παραμονή τους στις τάξεις δικαιολογείται μόνο όταν είναι επιμελητές, ή ασθενείς και πάρουν άδεια από τον εφημερεύοντα καθηγητή.

3. Απουσία καθηγητή

Όταν σε έκτακτες περιπτώσεις δεν γίνεται μάθημα σε κάποιο τμήμα λόγω της απουσίας του καθηγητή η για άλλο λόγο , οι μαθητές δεν πρέπει να ενοχλούν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές που διδάσκουν. Ο πρόεδρος του τμήματος απευθύνεται στον εφημερεύοντα καθηγητή ή στη διευθύντρια οι οποίοι φροντίζουν είτε για την τροποποίηση του προγράμματος είτε να τους απασχολήσουν δημιουργικά στην τάξη, στη βιβλιοθήκη ή όπου αλλού κρίνουν καλύτερα.

4. Έντυπα – διαφημίσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία εντύπων στο χώρο του Σχολείου εκτός των εγκεκριμένων από το ΥΠΠΕΘ. Για την ανάρτηση αφισών ή άλλου υλικού στους χώρους του σχολείου οι μαθητές πρέπει να απευθύνονται στο Σύλλογο των καθηγητών και στη διευθύντρια, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την έγκριση της ανάρτησης.

5. Αγωγή και συμπεριφορά

Είναι σημαντικό να έρχεστε στο σχολείο περιποιημένοι και καθαροί. Όσοι μετακινείστε με λεωφορεία πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κόσμιοι, να μην προκαλείτε φθορές κατά την μετακίνησή σας από και προς το Σχολείο. Η μαθητική σας ιδιότητα ισχύει εντός και εκτός του Σχολείου. Τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό θα πρέπει να φέρεστε με ευγένεια και σεβασμό.

Φροντίζετε να μην καταστρέφετε το σχολείο και τον εξοπλισμό του. Προσέχετε τα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης. Σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς, θα επικοινωνούμε με τους γονείς – κηδεμόνες σας για την άμεση αποκατάσταση.

Η εμφάνισή σας θα πρέπει να αρμόζει στη μαθητική σας ιδιότητα. Η αμφίεση δεν πρέπει να προκαλεί το κοινό αίσθημα των καθηγητών και των συμμαθητών μου. Το σχολείο είναι χώρος πνευματικής καλλιέργειας και όχι επίδειξης της ενδυμασίας μας.

Είναι σημαντικό να συμμετέχετε όλοι ενεργά στις εκδηλώσεις του σχολείου (εκδρομές, μαθητικές παρελάσεις, σχολικές γιορτές κλπ) και γενικά σε κάθε δραστηριότητα του Σχολείου.

Πρέπει να αποφεύγετε τις διενέξεις με τους συμμαθητές σας και να λύνετε τις οποιεσδήποτε διαφορές σας με τον διάλογο.

Η εν γένει συμπεριφορά σας στο σχολείο αποτελεί βασικό παράγοντα για την συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις του σχολείου, σε περιπάτους, σε μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε θα πρέπει να απευθύνεστε άμεσα στον στον εφημερεύοντα καθηγητή, υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης σας και στο τέλος στη Διευθύντρια.

6. Ασφάλεια και υγιεινή

Δεν φέρνετε στο σχολείο το κινητό σας τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη συσκευή καταγραφής εικόνας και ήχου. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. με εγκύκλιό του έχει απαγορεύσει ρητά την κατοχή κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στο χώρο του Σχολείου. Η χρήση του κινητού μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μου και να παραβιάσει τα ατομικά δικαιώματα των άλλων. Η κατοχή κινητής συσκευής θα ελέγχεται πειθαρχικά. Το σχολείο διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο το οποίο είναι στη διάθεση μαθητών και γονέων για οποιαδήποτε περίπτωση υπάρξει ανάγκη. Οι εκδηλώσεις και δράσεις του Σχολείου θα καλύπτονται από υπεύθυνο εκπαιδευτικό και θα αναρτώνται στη σχολική ιστοσελίδα εφόσον υπάρχει η ρητή συγκατάθεση γονέα – κηδεμόνα, με σχετικό έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά στον σχολικό χώρο.

Χρησιμοποιείτε για τις μετακινήσεις σας το σχολικό λεωφορείο. Είναι παράνομο και πολύ επικίνδυνο να έρχεστε με μηχανή ή αυτοκίνητο και μάλιστα χωρίς άδεια οδήγησης.

Χρησιμοποιείτε τους κοινόχρηστους χώρους – τουαλέτες, προσεκτικά και πολιτισμένα.

Διατηρείτε την καθαριότητα μέσα και έξω από το κτίριο, και ρίχνετε τα απορρίμματα στους ειδικούς κάδους και τα καλάθια.

Ποτέ και για κανένα λόγο δεν βγαίνετε στο δρόμο χωρίς την άδεια του εφημερεύοντα καθηγητή και του διευθυντή.

7. Συμπεριφορές στην τάξη.

Μπαίνετε στην αίθουσα μόλις χτυπήσει το κουδούνι και περιμένετε την έναρξη του μαθήματος καθισμένοι στα θρανία σας. Αν έχετε γυμναστική περιμένετε τον εκπαιδευτικό στο προαύλιο, και ο απουσιολόγος έχει μαζί του το απουσιολόγιο. Αν έχετε εργαστηριακό μάθημα περιμένετε στο αντίστοιχο εργαστήριο (τηρώντας τους αντίστοιχους κανονισμούς).

Φέρνετε πάντα τα βιβλία τα τετράδια και όλα τα απαραίτητα για το κάθε μάθημα.

Διαβάζετε καθημερινά στο σπίτι και έρχεστε προετοιμασμένοι. Παρακολουθείτε το μάθημα με προσοχή χωρίς να ενοχλείτε τους συμμαθητές σας

Δεν εγκαταλείπετε την διδασκαλία παρά μόνο με άδεια του καθηγητή, και της διευθύντριας.

Όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι ρωτάτε τον καθηγητή/τρια σας, χωρίς να ντρέπεστε ή να  φοβάστε τι θα πουν οι συμμαθητές σας.

Σέβεστε το χώρο της τάξης, φροντίζετε να μη φέρνετε μέσα φαγητά, χυμούς, καφέδες, κλπ, και να τον διατηρείτε καθαρό. Για οποιαδήποτε φθορά – καταστροφή, ειδοποιείται ο κηδεμόνας σας και φροντίζει για την άμεση αποκατάσταση. Επαναλαμβανόμενες τέτοιες συμπεριφορές ελέγχονται πειθαρχικά.

8. Απουσίες

Φροντίστε να μην κάνετε απουσίες και ειδικά χωρίς λόγο. Κάθε ώρα που χάνετε είναι εις βάρος σας. Σε περίπτωση απουσίας φροντίστε να πάρετε από συμμαθητή/τριά σας πιθανές σημειώσεις. Μην ξεχνάτε… Αν το σύνολο των απουσιών σας ξεπεράσει τις 114, αποκλείεστε από τις εξετάσεις του Ιουνίου, όταν ο μέσος όρος βαθμολογίας  δεν υπερβαίνει το 15,5.

Δεν υπάρχουν προαιρετικά μαθήματα. Δε μπορείτε να απουσιάζετε κατ’ επιλογήν και ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Αν απουσιάσετε αδικαιολόγητα κάποια ώρα, ειδοποιείτε ο κηδεμόνας σας και δε μπορείτε να επιστρέψετε στην τάξη.

Διαβάστε περισσότερα για τη φοίτηση εδώ!

9. Δικαιώματα

Ζητώ από τους καθηγητές μου:

Να σέβονται την προσωπικότητά μου.

Να μη κάνουν διακρίσεις σε βάρος μου.

Να με αντιμετωπίζουν με επιείκεια και κατανόηση.

Θέλω να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη μου, ιδίως όταν διατυπώνεται ύστερα από διάλογο μέσα στις μαθητικές κοινότητες.

Να με βοηθούν με τις συμβουλές τους να γίνω καλύτερος μαθητής και να βελτιώνω την συμπεριφορά μου απέναντι στο σχολείο και στους συμμαθητές μου.

10. Κυρώσεις – ποινές

Όταν δε συμμορφώνομαι με τις υποδείξεις των καθηγητών μου και τους κανόνες του σχολείου, θα υποστώ τις κυρώσεις. Αυτές μπορεί να είναι επίπληξη/παρατήρηση, ωριαία αποβολή, ή αποβολή από μία μέχρι πέντε ημέρες, μέχρι και η οριστική απομάκρυνση μου από το σχολείο.

11. Μαθητικές Κοινότητες – Υποβολή προτάσεων και διεκδίκηση αιτημάτων

Οι μαθητές έχουν με βάση το νόμο το δικαίωμα να εκλέγουν 5μελή και 15μελή συμβούλια. Η πολιτεία με αυτό τον τρόπο τους αναγνωρίζει ως άτομα ικανά να αποφασίζουν και να λαμβάνουν χρήσιμες αποφάσεις για τον εαυτό τους και το Σχολείο τους. Μέσω της λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων οι μαθητές θέτουν τα θέματα που τους απασχολούν. Η διεκδίκηση των αιτημάτων τους γίνεται με κόσμιο τρόπο και πάντα στα πλαίσια των ισχυόντων νόμων. Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα συμβούλια δεν υπάρχουν μόνο για να διεκδικήσουν οι μαθητές μια εκδρομή ή να οργανώσουν μια μορφή διασκέδασης αλλά και να αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες πολιτιστικού η κοινωνικού χαρακτήρα. Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας φροντίζουν να λύνουν τα προβλήματά τους με κατανόηση και διάλογο αποφεύγοντας την ένταση και τις παράνομες πράξεις (καταστροφές, άσκηση σωματικής η ψυχολογικής βίας, παρεμπόδιση εισόδου σε άλλους μαθητές κλπ).

 12. Καθήκοντα επιμελητών

Ο υπεύθυνος τμήματος ορίζει δύο επιμελητές ανά εβδομάδα με αλφαβητική σειρά. Κατάλογος των επιμελητών τοποθετείται στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος, και αντίγραφό του κατατίθεται στη διεύθυνση.

Οι επιμελητές οφείλουν να παραμένουν κατά τα διαλείμματα στην τάξη και να μην επιτρέπουν τη είσοδο σε κανένα.

Είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά στην αίθουσα.

Είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της καθαριότητας στην τάξη, και φροντίζουν για το καθάρισμα του πίνακα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Αναφέρουν οποιαδήποτε φθορά, είτε προέρχεται από μαθητές του σχολείου είτε από οποιονδήποτε άλλο.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος φροντίζουν για τον αερισμό της αίθουσας ανοίγοντας τα παράθυρα και ζητώντας από τους συμμαθητές τους να εκκενώσουν την αίθουσα. Εάν οι συμμαθητές τους δεν ανταποκρίνονται στις υποδείξεις τους, το αναφέρουν στον εφημερεύοντα καθηγητή ή στη Διευθύντρια.

13. Καθήκοντα απουσιολόγων

Οι απουσιολόγοι του τμήματος ορίζονται από τον υπεύθυνο κάθε τμήματος (ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός).

Στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας ο απουσιολόγος καταχωρεί τις απουσίες στους απόντες συμμαθητές και ζητά από τον καθηγητή κάθε διδακτικής ώρας να ελέγξει και να υπογράψει το απουσιολόγιο. Μετά τη λήξη του ωραρίου το παραδίδει για φύλαξη.

14. Εξωδιδακτικές δραστηριότητες και σχολική ζωή

Το σχολείο θεωρεί την συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές δραστηριότητες (σχολικοί εορτασμοί, προγράμματα και δράσεις, περίπατοι, εκδρομές) ως υποχρέωσή τους. Οι συνθήκες πρέπει να είναι τέτοιες ώστε ο μαθητής να χαίρεται, και να θεωρεί τιμή του τη συμμετοχή σε αυτές.

Τόσο οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι σχολικές, οι εθνικές και οι θρησκευτικές γιορτές, όσο και οι άλλες καινοτόμες δράσεις όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ, πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, και ιδέες των ίδιων των μαθητών.

Για την ποιότητα της σχολικής ζωής απαραίτητη είναι η συμμετοχή όλων των μαθητών.

Η ομαλή λειτουργία του Σχολείου εξαρτάται από τον πολιτισμό και το ενδιαφέρον καθενός.

Στο σχολείο πρέπει να επικρατεί κλίμα ελευθερίας, δημοκρατίας, και πολιτισμού.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιο θέμα από τα παραπάνω δεν έχει αντιμετωπισθεί ή κάποιο σημείο δημιουργεί πρόβλημα και πρέπει να αλλάξει, θα το συζητήσουμε και θα προβούμε στις αναγκαίες διορθώσεις.